Nije tajna da su oglasi na društvenim mrežama veoma efektivni upravo zbog njihove niske cijene, no za isplativost je veoma važno da oglasi budu kvalitetni. Budući da plaćate prikazivanje oglasa, važno je da 3 stvari napravite što kvalitetnije. Te tri stvari su: ciljanje ljudi kojima ćete prikazivati oglas, opis oglasa i kreativna slika ili video.

U ovom tekstu dati ću vam tri savjeta kod kreiranja oglasa na društvenim mrežama, bilo da se radi o Facebooku, Instagramu ili LinkedInu…

Ciljanje korisnika na društvenim mrežama

Najvažnija stvar na svijetu više nije nafta, nego podatci, a upravo društvene mreže imaju podatke milijuna svojih korisnika. To je jedna od glavnih prednosti marketinga na društvenim mrežama, a ukoliko vas zanima zbog čega su društvene mreže neophodne za svako poslovanje, pročitajte istoimeni članak na ovom blogu.

Kome pokazujete oglase?

Ovo je pitanje na koje si morate odgovoriti prije nego što odlučite kreirati oglase. Morate znati tko su vaši kupci ili korisnici i prema njima kreirati široku publiku kojoj ćete prikazivati oglase na društvenim mrežama.

Ukoliko se vaš objekt nalazi i posluje isključivo u Splitu, tada ste već suzili prikazivanje oglasa samo na ljude koji se nalaze u Splitu. Objekt prodaje opremu za pecanje? To znači da je namijenjen za muškarce starije od 30 godina, koji vole pecanje? Upravo ste pronašli savršenu publiku, a to su muškarci u Splitu koji su stariji od 30 godina i koji u interesima imaju pecanje. Sljedeće što morate smisliti je oglas, a kako smisliti oglas koji će biti zamijećen saznajte u nastavku.

Smišljanje izgleda oglasa na društvenim mrežama

Zapamtite da samo tekst nije kvalitetan oglas i svakako morate smisliti sliku ili video koji ćete reklamirati. Čisti tekst bez vizuala često ostaje nezamijećen, gubi se u masi i ne ističe se na naslovnoj stranici.

Slika govori 1000 riječi, a video objašnjava sve.

Trenutno na društvenim mrežama najbolje prolazi video sadržaj i sve društvene mreže polako guraju video sadržaj u prvi plan. Nedavno je Facebook na Instagramu uveo opciju IGTV s kojom nastoji malo smanjiti dominaciju Youtubea. Naime, IGTV omogućuje uploadanje duljih videa na Instagram, gdje je do sada video mogao biti dug maksimalno 60 sekundi.

I Facebook novim algoritmom na svojoj platformi nastoji zadržati korisnike, koji bi inače video sadržaj pratili na YouTubeu. Hoće li uspjeti uzeti dio kolača Googleu koji je do sada držao monopol s YouTubeom ostaje nam da vidimo u budućnosti, no jedno je sigurno: video zapisi su kraljevi oglasa na društvenim mrežama.

Ono što morate napraviti da oglas zadrži korisnika i bude što upečatljiviji je stvoriti dinamičan video. Video koji nije previše dugačak, koji neće dosaditi korisniku i koji će opisati ono što nudite. Kako bi zadržali korisnika u prve 3 sekunde nastojte staviti nešto što će u korisniku probuditi znatiželju da pogleda video.

Opis oglasa mora biti kratak i zanimljiv

Osim same slike ili videa koje ste kreirali za oglas na društvenim mrežama, veoma je bitno da napišete i kratak opis. Video može biti razlog da korisnik stane i pogleda oglas, no opis može biti okidač da korisnik koji vidi oglas pogleda video, stoga morate smisliti nešto kratko i zanimljivo. Možete se nadovezati na video, na problem koji vaš proizvod rješava ili slično.

Najvažnije je naravno ciljanje korisnika, a nakon toga i stvaranje kvalitetnog oglasa koji će ostati zamijećen.

Kreirajte oglas koji će ostaviti bez teksta i prikažite ga ljudima koje zanima taj proizvod ili usluga. To je formula za uspjeh, a marketingom na društvenim mrežama možete ju lako postići.

Veoma je teško prvim oglasom postići uspjeh, stoga ne odustajte. Testirajte više varijanta oglasa i potrudite se što više da kreirate profitabilan oglas!

Podijelite: